- Apple moet alsnog een boete van €13 miljard betalen vanwege onterechte fiscale voordelen die de Amerikaanse techreus in Ierland kreeg.
- Dat heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bepaald.
- De miljardenboete is ook voor de maker van de iPhone een serieus bedrag.
- Lees ook: Topbelegger Warren Buffett verkleint belang in Apple fors
Het Amerikaanse techconcern Apple moet 13 miljard euro terugbetalen aan Ierland. Dit heeft het Europese Hof van Justitie dinsdag bekendgemaakt in zijn vonnis over deze zaak. De Europese Commissie had de boete opgelegd, omdat er sprake is van ongeoorloofde staatssteun.
Volgens de Europese Commissie heeft Apple tussen 1991 en 2014 belastingvoordeel gekregen van Ierland. Het ging om de fiscale behandeling van de winsten uit de activiteiten van Apple buiten de Verenigde Staten, waardoor er sprake was van ongeoorloofde staatssteun. De Europese Commissie eiste dat Ierland die staatssteun zou terugvorderen van Apple.
In 2020 verklaarde het Gerecht, de op een na hoogste EU-rechtbank, het besluit van de Europese Commissie nietig. Het vond dat die onvoldoende had aangetoond dat er sprake was van een selectief voordeel ten gunste van deze ondernemingen. Het Hof heeft nu dat arrest vernietigd en de door de Commissie opgelegde boete bekrachtigd.
Boete voor Apple vertegenwoordigt 16% van jaarwinst
Apple moet de Ierse fiscus ook rente betalen over de belasting die het techbedrijf verschuldigd was. Dat bedrag is opgelopen tot 1,2 miljard euro.
De maker van de iPhone, Macbooks en de iPad is een ongekende winstmachine, voor wie boetes die in de miljoenen lopen weinig voorstellen. Maar een bedrag van bij elkaar 14,2 miljard euro is ook voor Apple enigszins serieus. Omgerekend in dollars gaat het om 15,7 miljard dollar.
Over het fiscale boekjaar 2023 haalde Apple een omzet van 393 miljard dollar en een nettowinst van 97 miljard dollar. De Europese boete komt hiermee neer op ongeveer 16 procent van de winst over afgelopen jaar.
Ook boete voor Google
Een andere Amerikaanse techreus, Google, moet ook definitief een boete van 2,4 miljard euro betalen in de Europese Unie. De zoekmachine kreeg die geldstraf in 2017 opgelegd om vermeend machtsmisbruik bij zijn prijsvergelijkingsdienst, maar verzette zich daartegen. Het Europees Hof oordeelt nu dat de boete terecht was.
De Europese Commissie, het dagelijks EU-bestuur, legde de boete op omdat Google zijn eigen dienst Google Shopping bij de zoekresultaten voortrok en rivaliserende prijsvergelijkingsdiensten naar beneden duwde. Daarmee maakte het Amerikaanse techbedrijf misbruik van zijn dominante positie op de markt voor zoekmachines, vond de Commissie.
Ook het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelt nu dat er sprake was van oneerlijk spel.